
A les escoles públiques, centenars de nens i nenes passen hores en aules on la calor és insuportable. Ho fan al costat d’una mestra que, tot i l’ambient asfixiant, continua educant amb estima i vocació. No és cap exageració: és el dia a dia a moltes escoles de Barcelona i d’arreu. Mentrestant, altres treballadors públics, gaudeixen d’espais climatitzats. Algú s’imagina un funcionari treballant a 35 o 38 graus, sense aire condicionat, amb les finestres tancades i la suor regalimant-li pel front? Doncs això és exactament el que viuen mestres i infants cada dia de calor a les aules. I no, no és només una qüestió de comoditat. És una qüestió de salut, de dignitat i de condicions mínimes per poder aprendre i ensenyar.
És inadmissible que, en ple segle XXI, les escoles públiques continuïn sense sistemes d’aire condicionat. Aquesta situació representa una clara discriminació envers el col·lectiu docent i l’alumnat de l’escola pública. Per què aquesta deixadesa? Existeix algun altre edifici públic on això sigui tolerable? A l’àrea metropolitana de Barcelona, durant els mesos de juny i setembre, les temperatures màximes solen superar els 30 graus i sovint arriben a més de 35 en dies de calor. A dins de les aules, sense ventilació ni aire condicionat, es poden assolir fàcilment els 38 graus o més, condicions que superen de llarg qualsevol límit raonable per a un entorn d’aprenentatge saludable. Les conseqüències són evidents: els infants s’arrosseguen per terra, s’estiren damunt les taules, es mostren irritables i desganats. Alguns, amb galtes vermelles i la roba enganxada, es queixen: “Per què no poses l’aire?” o “Mira, estic mullat”, mentre s’assenyalen el clatell o les gotes que els cauen per la cara. I la resposta és tan senzilla com colpidora: no n’hi ha. I encara sorprèn més quan alguns pares i mares pregunten, incrèduls: “Ah, però no teniu aire?”
El problema no és només dins les aules. Els patis, que podrien ser un espai per respirar i córrer, tampoc no estan preparats: sense ombres, sense arbres, sense cap sistema per fer més suportable el sol abrasador del migdia. Ens diuen que no hi ha pressupost per tendals ni per equips de climatització. Però això és una gran mentida. El problema no és econòmic, és de voluntat i de prioritats. Algunes administracions, per tapar la vergonya, han començat a enviar ventiladors. Sí, ventiladors com els que tenim a casa. De debò algú creu que això pot alleujar la calor infernal d’una aula amb 25 infants? Els nens i nenes i les mestres no tenen els mateixos drets que els polítics que decideixen no invertir en sistemes de climatització per a les escoles, però sí per als edificis on ells treballen?
Per si això no fos prou, moltes famílies, a través de les AFAs, acaben pagant de la seva butxaca la instal·lació d’aires condicionats o ventiladors per garantir una mínima qualitat dins les aules. És a dir, allò que hauria d’assumir la mateixa administració pública, ho cobreixen les famílies amb diners propis. Però què passa amb aquells centres on el nivell econòmic de les famílies és més baix i no poden permetre’s aquest esforç? Aquí és on la discriminació educativa es fa més evident: quines escoles poden oferir aire condicionat als seus infants i quines no? I aquest no hauria de ser mai un criteri de desigualtat dins l’educació pública.
Les mestres, majoritàriament dones, carreguen aquesta situació com tantes altres, amb professionalitat i compromís, malgrat que molts sovint ignoren la realitat que viuen. Però això no pot continuar sent normal. No podem permetre que el que mai toleraríem als nostres llocs de treball sigui acceptable a les escoles dels nostres fills i filles. Aquesta situació no només és injusta, és una vergonya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
No te'n estiguis de dir la teva
Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.
Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.
No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.
Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.
ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.