Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 28 de maig del 2008

De Ràdio Municipal a Alcaldia Televisió

Recordo els diumenges al matí escoltant a Ràdio Sant Feliu, les notícies de la ciutat, els concursos, algun d’ells amb pastís inclòs com a premi si participaves. Eren els anys de la transició, en què la ràdio va desenvolupar un paper cohesionador i dinamitzador de la vida social i cultural de la ciutat; una ràdio propera i oberta a la participació ciutadana.

Ràdio Sant Feliu va ser una de les emissores municipals pioneres del Baix Llobregat i a Catalunya. L'any 1981 és va instal•lar a Can Ricart, centre de la vida cultural santfeliuenca. Durant aquests 27 anys hem gaudit de la nostra ràdio com un mitjà de comunicació que aporta un segell d'identitat a la ciutat.

En el ple municipal del mes d'abril, l'alcalde va aprovar un canvi en el model de gestió de la ràdio local. Segons ha explicat el cap de gabinet d'alcaldia, Sr. José Luis Haro, és més aviat un canvi d'estructura. Es refereix a la supressió de les places de periodistes per incorporar-hi “becaris” externs que seran gestionats des de l'ajuntament, on s'incorpora un càrrec de confiança -un més- per dirigir la programació des d'alcaldia.

“Alcaldada”, un canvi en el funcionament d'un servei local sense el suport del teixit social i associatiu, sense la participació de tots els partits polítics i sense l'aprovació del Consell Municipal de Comunicació, no pot dir-se d'una altra forma.


Consell Municipal de Comunicació

Segons declaracions del Sr. Vázquez, el Consell Municipal de Comunicació és:

"una clara aposta per la participació democràtica en el control i salvaguarda d'uns mitjans de comunicació plurals i democràtics. Les principals funcions del consell són garantir la neutralitat dels mitjans de comunicació municipals i la seva pluralitat, així com vetllar per la utilització de la llengua catalana, el respecte als drets individuals i impulsar propostes en el camp de la comunicació mediàtica. Recalcar per últim que aquesta és una aposta de transparència molt important que fa aquest Ajuntament i que ens posa al capdavant dels municipis de la nostra comarca i país."

Amb una declaració de principis com aquesta es fa estrany canviar el model de gestió del principal mitjà de comunicació de la ciutat i alhora el de més credibilitat, al marge de l'òrgan municipal que s'encarrega de vetllar per la transparència i la participació democràtica.


EL Llibre blanc de la ràdio local

El passat dia 20 de maig, es va presentar el Llibre blanc de la ràdio local pública, elaborat per la Federació de Ràdios Locals de Catalunya on es fa una defensa de la professionalització del personal de les emissores municipals i considera que, en cap cas res justifica que la direcció d'una emissora local recaigui en un càrrec del consistori.


Un camí a la televisió municipal

El Sr. Vázquez afirma que les ràdios són una qüestió romàntica i no estrictament informativa per justificar la supressió d'un ens informatiu i convertir-lo en un espai formatiu dels estudiants de segon cicle de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Però la realitat és una altra, segons un estudi de la mateixa universitat sobre el perfil de la ràdio local a Catalunya, vuit de cada deu ràdios fan informatius locals, tenen un compromís amb les entitats i associacions esportives i realitzen la transmissió dels plens en directe.

Paral·lelament, l'Ajuntament estudia la creació de la televisió local, potser amb l'argument que la televisió és menys romàntica però més informativa que la ràdio; com es mesura el grau d'informació, a través del mitjà o del professional que hi treballa?. Del que sí podem estar segurs és del major cost que tindrà per a la ciutat, un altre cop més impostos i menys serveis.

La qüestió és si Sant Feliu necessita una televisió local o bé la ciutat té altres carències més urgents.


Professionals amb dedicació a la ciutat

Per últim, però el més important, les persones; professionals que han estat pendents de la notícia. Amb ells se'n va una mica de la vida de la ciutat. Han estat sempre a peu de carrer, són coneixedors de la gent, de la cultura, de les festes; un valor immensament important alhora de treballar per la ciutat. Què no han fet bé la seva feina?

Amb el nou conveni l'Ajuntament, signa un acord per a la formació d'estudiants però suprimeix les places dels professional treballen a la ràdio. Quin futur depara als estudiants que es formaran a Sant Feliu si tots els ajuntaments fan el mateix? Quina paradoxa, rebran formació on els seus futurs companys de professió han perdut la feina.


Endollat al 105.3 FM

Si has arribat fins a aquestes línies, potser sents nostàlgia de la ràdio o potser valores que no hem de perdre un element d'identitat o et sents solidari amb els professionals, si penses que podem fer alguna cosa per canviar el destí de la radio, deixa la teva proposta i el teu nom i correu electrònic i estarem en contacte per vigilar que es fa de la nostra ràdio.

Radio Sant Feliu, patrimoni de la ciutat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: