Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dijous, 8 de maig del 2008

Pel canvi climàtic, canviem de bossa

La utilització indiscriminada de bosses de plàstic, que a Catalunya suposen prop d'un 2% dels residus municipals que es generen, és un greu problema ecològic amb gran impacte en el medi ambient i en el medi natural sobre tot en la flora i fauna marines. Segons dades de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus l'any 2007 els catalans hem consumit cada cap de setmana, 14 milions de bosses de plàstic.

En el nostre dia a dia, la bossa de plàstic és un article de primera necessitat, això afavorit per les seves qualitats ens fa esclaus d'una o altre bossa de plàstic. Si ens ho mirem bé, és un estri realment pràctic: resistent a l'aigua, manejable pel seu baix pes, no s'arruga, etc. Tot el que té de bo ho té de dolent: no és biodegradable, és un residu de llarga durada, hi ha plàstics que triguen 400 anys a degradar-se, és altament contaminant o, entre d'altres, problemes, embussen els sistemes de distribució d'aigua.

L'alternativa no és fàcil, les bosses de paper requereixen arbres per a la seva producció i les compostables necessiten gran quantitat d'energia per a la seva producció. Amb aquest panorama, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat es proposa reduir l'ús de les bosses de plàstic als comerços, fent pagar la bossa o bé retornar-ne el cost al client en cas que la porti de casa o vagi amb el cistell o el carret de la compra.

La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus proposa per a l'any 2009 aplicar un impost sobre les bosses, amb aquesta mesura pretén reduir el consum de bosses de plàstic d'un sol ús, dins de la campanya de sensibilització, Catalunya lliure de bosses!

Podeu veure els detalls de la campanya a la web
www.residusiconsum.org. S’han sumat empreses i alguns ajuntaments catalans.

A Catalunya, entre els casos més exitosos destaca el del grup BonPreu amb els supermercats BonPreu i Esclat entre d’altres, que des de l’any 2003 col·labora amb l’Agencia de Residus de Catalunya, i que bonifica amb dos cèntims d’euro als clients que no agafen bosses, calculant que es fa servir una bossa per cada 10 euros de compra.

A Europa, Irlanda des del mes de març als compradors se’ls cobra una taxa de 0,15 euros per bossa de plàstic, mesura similar a Holanda, França o Alemanya.
Altres països, han apostat directament per la prohibició de les bosses de plàstic en comerços.

Canvi d'hàbits,

No tant sols hem de canviar la bossa de la compra, ens enfrontem a un canvi d’hàbits, amb el reciclatge evitem saturar els abocadors o incinerar, però no n’hi ha prou. Hem de canviar el xip, buscar la solució en l’arrel del problema, perquè generem tants residus?

Sabeu que:


  • el 4% del total del petroli extret es destina a la indústria del plàstic.


  • l’1 de maig de 2007 el poble Modbury d’Anglaterra va ser la primera població de la Unió Europea lliure de bosses de plàstic.


  • Girona va ser la primera ciutat catalana en celebrar l’any passat el Dia sense Bosses de Plàstic.


  • Marks and Spencer és la primera gran cadena que comença a cobrar les bosses

  • 1 comentari:

    1. jaume estic completament d'acord amb la teva proposta. Jo ja fa temps que vaig a comprar amb el carro de compra i amb bosses de ràfia o de roba. Els fruits secs (ametlles, avellanes, nous i panses) vaig a compar-los amb pots de vidre petits buits i nets de melmelada de la "Bone Mamam" i el meu exemple ha fet que la botiguera ho digui a més clients i ja sóm sis que anem amb pots i evitem la bosseta de plàstic per cada fruit sec. Per tant, endavant, que amb molts granets de sorra pots anar fent un sorral.

      ResponElimina

    No te'n estiguis de dir la teva

    Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

    Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

    No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

    Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

    ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


    Escrits relacionats: