Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dilluns, 12 de gener del 2009

Primer els infants

El Ple rebutja entrar al projecte “Minuts Menuts” de la Generalitat

El passat mes de desembre vaig intervenir en el Ple de l’Ajuntament en resposta a una moció presentada per ERC, en la que es demanava l'adhesió de Sant Feliu al projecte “Minuts Menuts” impulsat pel Departament d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat. La finalitat de la moció era posar en funcionament un servei de guarda fora de l’horari escolar per a nens i nenes de 0 a 3 anys.

Des d'Iniciativa hem rebutjat aquesta moció per entendre que no s'emmarca en el model educatiu i social que necessita la nostra ciutat.


El projecte presenta mancances bàsiques que considero que s'han de concretar i millorar abans de posar-ho en funcionament a Sant Feliu. Es tracta d'un servei adreçat a conciliar el temps personal i el familiar pensat per oferir un temps de “respir” als pares i mares però que no valora tots els aspectes necessaris per al creixement dels més petits.

Un dels aspectes que no valora el programa és la necessitat dels infants de 0 a 3 anys a tenir un punt de referència durant els primers anys de la seva vida. El funcionament d'aquest servei els fa trobar en un espai i gent totalment desconeguts. A més, en tractar-se d'un servei obert en el que no cal fer reserva de plaça, no hi ha limitació al nombre d'infants, aspecte que cal tenir en compte en funció de l'espai habilitat i del nombre de professionals educadores; sobretot, pensant en les necessitats d'atenció tan diferents que requereixen els infants amb edats tan diverses, des de les 16 setmanes fins als 3 anys. Atenció que cal garantir amb un equip pedagògic format per persones professionals especialitzades en educació infantil.

L'horari del servei també és un aspecte important a comentar. És necessari limitar el servei a uns horaris adequats als infants per sobre de les necessitats dels adults. A més, no hauria de tractar-se d'un servei complementari a l'escola bressol doncs estaríem parlant de deixar els infants 11 hores fora del seu entorn familiar.

El servei tal i com està previst és més el d'un cangur o “pàrquing” públic d'infants a un euro per cada hora d'estada del nen o nena que no pas el d'un servei adreçat a les famílies amb garanties socials i educatives per als infants. La conciliació de la vida familiar i laboral no passa per oferir un servei de guarda per als infants “a la carta”, sinó per adaptar els horaris laborals per tal de poder conciliar la vida familiar dels pares i mares amb els nostres fills i filles.

El projecte 'Minuts Menuts' pot ser molt útil en municipis petits i mitjans amb pocs serveis de suport a les famílies i a la infància. Aquest no és el cas de Sant Feliu, on fa anys que funcionen serveis adreçats als infants i a les seves famílies: l'Espai del Nadó, l'Espai Familiar o l'Espai Obert, són punts de trobada entre famílies i on els nens i nenes poden jugar i relacionar-se amb altres infants.


Xarxa d'Atenció a la Infància

Un altre dels objectius del projecte "Minuts Menuts" és el de promoure una xarxa de famílies que els permeti la comunicació i l’intercanvi d'experiències i donar assessorament en la cura dels infants.

Sant Feliu va ser pionera en polítiques adreçades a la petita infància i a les seves famílies. A la nostra ciutat tenim una llarga experiència en el funcionament i el treball en xarxa, on el 1997 es va crear la Xarxa d'Atenció a la Infància amb l'objectiu d'afavorir i millorar la tasca familiar d'educar als infants i disminuir les desigualtats d'atenció als més petits i oferir recolzament a les famílies. La Xarxa és un projecte format per persones vinculades al món infantil de la ciutat, des de professionals dels sectors educatiu, sanitari, assistencial, social, de lleure, de seguretat local, etc., com associacions de pares i mares d'alumnes, fins a entitats del municipi i persones a nivell individual.

El que veritablement és necessari a Sant Feliu és una major voluntat de l'Equip de Govern a l’hora de reforçar els mitjans, doncs tenim grans professionals en aquest sentit.

Des de l'Ajuntament s'ha abaixat la guàrdia en les polítiques a la petita infància i podem estar davant de l'abandonament d'un servei d'avantguarda com és la Xarxa d'Atenció a la Infància, premi Catalunya Educació l'any 2002, atorgat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i que a l'any 2003 va rebre la menció honorífica del premi "Ciutat amiga dels infants", atorgat per la UNICEF i la FEMP.


15 anys d'escoles bressol municipals

No és per casualitat que Sant Feliu sigui referent en educació infantil. L'educació adreçada als infants ha estat històricament una prioritat. La municipalització l'any 1993 de les escoles bressol cooperatives va esdevenir un compromís d'Iniciativa amb la ciutat, amb l’educació dirigida a la petita infància i el servei a les famílies i la cohesió social.

Fa uns mesos es va complir el 15è aniversari de la municipalització de les escoles bressol Patufet, Fàbregas i Tambor, tota l'experiència d'un grup de dones al servei dels infants i de les famílies. Una incorporació d'un grup humà que va començar a treballar pels infants fa més de 35 anys a l'escola bressol Patufet.


Oberts a dialogar i escoltar

Des d'Iniciativa estem oberts al diàleg i a escoltar les necessitats de la ciutadania, estudiarem les propostes per contribuir a la millora dels serveis educatius dirigits als infants i a les seves famílies. Una tasca de millora continua comptant amb els agents socials i educatius de la ciutat, tenint en compte les necessitats de les famílies però pensant en el benestar dels infants.

"Primer els infants", és un compromís amb l'educació i amb els valors socials que volem transmetre als nostres fills i filles.


pensem en els infants, fem +santfeliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: