La retirada de plaques és un tema recurrent del qual políticament l’Ajuntament va evitant, any darrere any, sense entomar-lo. Durant el mes de novembre del 2008, vaig presentar al Ple municipal la proposta de creació d’una comissió amb la participació de ciutadans i ciutadanes amb la funció d’articular propostes i planificar els treballs relacionats amb la memòria històrica local; quatre mesos més tard l’Ajuntament no és planteja cap acció al respecte. Ja llavors, es va considerar treballar per la retirada dels símbols franquistes dels carrers de Sant Feliu.
La moció presentada pretén posar fil a l’agulla i no deixar passar més el temps. Fa més de 30 anys que estem en democràcia, amb un procés clau de la restauració de la memòria històrica i de reconeixement de les víctimes del franquisme. Ha arribat el moment en què -per dignitat- ja no poden haver-hi més excuses per afrontar aquest deute històric amb els santfeliuencs i santfeliuenques que van patir la dictadura i la repressió.
"Un estudi fet a l’any 2004 per la Plataforma Ciutadania.cat, indica que segueixen penjades a la nostra ciutat 50 plaques en blocs de pisos promoguts per l’Instituto Nacional de la Vivienda amb símbols franquistes"Durant aquests últims anys han estat molts els municipis que han realitzat campanyes per a la retirada de plaques a les finques de protecció oficial que va promoure el franquisme. La nostra ciutat no es pot quedar al marge d’aquest tipus d’accions que constitueixen el restabliment de la dignitat de la nostra ciutadania. Sant Feliu s’ho mereix viure lluny i lliure de qualsevol símbol que no representi els valors de la democràcia com són: la justícia, la igualtat i el respecte entre tots i totes les persones que hi habitem i hi convivim. Les imatges i els símbols constitueixen trets claus en l'imaginari col·lectiu dels anys foscos de la nostra història recent que cal esborrar dels nostres carrers i places, un fet més que col·labora en no tornar a permetre una tragèdia similar. La retirada dels símbols franquistes representa per a Iniciativa, la retirada d'allò que va escenificar un dels episodis més negres de la història del nostre país.
A Sant Feliu, actualment queden aproximadament 50 edificis de les 65 censats l’any 2004 amb les plaques del desaparegut Instituto Nacional de la Vivienda, indicatives dels habitatges de protecció oficials construïts els anys 50, 60 i 70, les quals inclouen l’emblema de la Falange amb el jou i les fletxes, derogat per la Constitució espanyola el 1978. Algunes comunitats de veïns i veïnes han tirat pel dret i han fet el que la consciència els dicta, sota el perill de rebre sancions; d’altres estan a l’espera de que se’ls informi dels passos a seguir.
A partir d’aquest moment, les comunitats de veïns i veïnes podran adreçar-se a l’Ajuntament per sol·licitar informació per tramitar el procés de retirada de plaques d’habitatge social protegit amb referències franquistes.
Des del Grup Municipal d’ICV-EUiA esperem que un cop més no s’aturi el procés de retirada de plaques i que el més aviat possible s’iniciï l’inventari i la campanya informativa a les comunitats de propietaris. Mentrestant, continuarem reclamant la constitució de la Comissió ciutadana que ha d’articular propostes i el seguiment dels treballs relacionats amb la memòria històrica a Sant Feliu.
amb dignitat, fem +santfeliu
Molt bé amb aquest article, Jaume!!! Ja era hora de que algú es mullés amb el tema de les plaques i simbols franquistes que pengen a molts edificis de Sant Feliu de Llobregat. Em sembla molt bé aquest escrit, tot i que jo afegiria accions informatives per als ciutadans del poble. Ja sigui mitjançant la bústia o cartell informatiu, on s'indiqui que, a partir d'ara, els ciutadans de Sant Feliu, ja podem anar a informar-nos dels tràmits a seguir per tal de fer la retirada de les esmentades plaques. Per la meva part aquesta setmana mateix aniré a informar-me al respecte a l'Ajuntament.
ResponElimina