Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimarts, 16 de febrer del 2021

𝐌𝐢𝐧𝐢𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐱𝐢𝐨́: ❞𝐋𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐚𝐟e𝐜𝐜𝐢𝐨́, 𝐞𝐥 𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐞𝐦𝐨𝐜𝐫𝐚̀𝐜𝐢𝐚❞



Més enllà dels guanyadors, dels blocs i dels pactes, el gran guanyador de les eleccions al parlament de Catalunya és la desafecció amb un 46,48% de "no vots"; i això sense comptar amb els vots en blanc i els vots nuls.

Sí de participació parlem; el 53,52%, al tancament de les urnes, és la més baixa dels darrers quaranta anys, però més enllà dels titulars cridaners, aquesta xifra no està gaire per sota del 54,87% de l'any 1992 o, de les més recents de l'any 2010amb un , 58,78%. Ara bé, cap d'aquests dos processos electorals es va celebrar sota la por a la pandèmia.

Si analitzem la mitjana de la dotzena d'eleccions al parlament de Catalunya des de l’any 1980, la participació ha passat del 63,5%, de mitjana, al 53,52% de les eleccions del passat 14 de febrer. Un 10% de pèrdua de vot! Si a l'hora de fer la mitjana traiem les eleccions del 2012, 2015 i 2017 polaritzades pel procés d'independència, i que va suposar que al 2017 s'arribés a una màxima de participació record del 79,09%, aleshores la mitjana de participació se situa en el 59,23%, només 5,71% més alta que la participació de la jornada de diumenge.

Les dades demostren que no estem tan lluny de la participació "normal" a unes eleccions al parlament de Catalunya. El que ha de centrar el focus és sí participacions tan baixes es poden considerar amb certa legitimitat per una democràcia consolidada. Els partits fugen d'estudi i no sembla que facin cap esforç per canviar una dinàmica en la qual ells són la causa, i no aporten solucions per aquest contagiós "virus" de la desafecció i la desconfiança. En els darrers anys hem escoltat molt sovint a uns i altres fer referència a legitimar referèndums superant el 50% dels vots; però que passa quan el 46,48% de la població no participa! Quina lectura cal fer quan gairebé la meitat de la població decideix que no l'afecta la política o que no troba cap proposta que li sigui atraient? Al virus de la desafecció només se'l pot combatre amb la vacuna d'implicar a la ciutadania en la presa de decisions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: