L’octubre ja ha arribat. Amb barret i mocador els santfeliuencs i les santfeliuenques ens preparem per sortir al carrer disposats a passar-ho bé i a gaudir de les festes. La ciutat es vesteix de gala per celebrar la Festa de Tardor, considerada la veritable Festa Major de Sant Feliu de Llobregat.
Les nostres festes ens parlen de llegendes populars i de contes de cavallers i de dracs. Sant Feliu és una ciutat plena de colles i de tradicions que viu amb intensitat la celebració de les festes. No és casualitat que la Festa de Tardor comenci amb el lliurament del Mocador d’Honor, distinció que recau en un ciutadà o ciutadana per la seva implicació en les festes. Les colles culturals preparen activitats que ompliran de gom a gom els carrers i places de la ciutat: el seguici, la plantada de gegants, els correfocs o els focs d’artifici entre moltes d’altres.
Comença la festa: tabals, tambors i gralles marquen el ritme. Les bèsties de foc surten dels amagatalls, no hi falta ningú: la Garsa, el Drac, la Mulassa i els diables. Passeu, passeu; nombrosos capgrossos i gegants acompanyen al Cavaller Guillem i a la Princesa Violant. Entre mig de la desfilada: bastoners, trabucaires i castellers, aquests últims enfilats a tocar el cel amb les seves mans.
Sonen els tabals, és l’hora del correfoc. Les bengales omplen els carrers de llum, els diables i les besties fan tronar els seus petards, és la màgia del foc. Salta, corre, mira al teu voltant, les espurnes plouen en mig de la festa.
Enguany, les Festes de Tardor poden ser les últimes tal i com les coneixem. La cultura del foc, entesa com les tradicions relacionades amb aquest element: correfocs, balls de diables o les fogueres de Sant Joan, estan en perill.
El proper 4 de gener de 2010 entrarà en vigor la directiva de la Unió Europea que regularà l’ús d’articles pirotècnics. Si res no ho impedeix, petards i coets poden quedar fora de les festes. La directiva preveu importants limitacions en les distàncies de seguretat, 15 metres entre els elements de foc i el públic, i impedeix que els menors de 12 anys hi participin. Una regulació restrictiva faria impossible celebracions com els correfocs tal i com els coneixem avui dia i posaria molts entrebancs a la continuïtat de les tradicions catalanes amb diables i bestiari.
El Govern de la Generalitat, juntament amb les entitats populars, va presentar el passat mes d’agost al·legacions al Govern Espanyol a l’adaptació de la directiva europea. Les esmenes tenen la finalitat de que el Govern Central declari els espectacles i les festes amb foc i material pirotècnic de caràcter popular, elements i activitats de la cultura tradicional catalana i que no estiguin subjectes a les disposicions de la nova directiva. D’aquesta forma la directiva europea reconeixerà la realitat catalana on la pirotècnia és un element fonamental en les festes i tradicions.
Vine a la Festa de Tardor i gaudeix del seguici i dels correfocs. Gaudim tots plegats de les nostres festes en defensa de la cultura i les tradicions amb foc. Amb el foc, no s’hi juga.
amb tradicions populars, fem +santfeliu
Jaume,
ResponEliminaGran article!
Tots esperem que la transposició de la directiva no afecti les nostres tradicions, però jo no hi confio gaire.
Es parla molt dels diables i els correfocs, però es parla ben poc de la tradicio de sant joan, dels petards i de la relació de sempre entre infants i adolescents i el foc. Aquesta jo crec que s'extingirà i serà una llastima...
solucionem les pors legislant i prohibint i així el mon no avança...
Oriol