Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 27 de gener del 2010

Paraula d’infants, Consell de Ciutat


Dimecres passat vaig assistir a l’Ateneu Santfeliuenc a la presentació del llibre de l’Anna Novella “La participació dels infants a la ciutat des del Consell d’Infants”. La seva autora és professora de La universitat de Barcelona i assessora i dinamitzadora del Consell d’Infants de Sant Feliu de Llobregat des de que es va crear.

Al llarg de la seva intervenció l’Anna va resumir la història del Consell d’Infants de Sant Feliu i ens va apropar al treball que durant aquests anys el Consell ha aportat a la ciutat. Des dels seus inicis fins al dia d’avui, com: la il·lusió dels infants, la dedicació, l’esforç i el treball en grup poden transformar la ciutat d’ara i del futur des de les aportacions dels infants.

L’acte va comptar amb la participació de l’Àngels Prats i de la Rosa Reina, dues dones vinculades a la trajectòria del Consell d’Infants de la nostra ciutat i implicades en l’educació i l’atenció als infants des de la seva etapa a les escoles bressol municipals de Sant Feliu.

L’Àngels, la Rosa i l’Anna ens van mostrar com els nens i nenes tenen molt a dir i com, des de la visió dels infants, poden contribuir a una ciutat més bonica, fent de l’espai on vivim un lloc agradable per viure i relacionar-nos petits i grans, adults i infants. L’infant com actor polític és una aposta per la transformació de la ciutat, una iniciativa que demana creure fermament en la participació de tots els ciutadans i ciutadanes que compartim la ciutat.

Una xerrada entranyable on els protagonistes, com no podia ser de cap altra forma, van ser els infants. A destacar la intervenció de dues participants en els Consells: la Nihad Boumziouid, actual membre del Consell i la Marina Garcia, col·laboradora del Consell; i la participació de nenes i nens, molts d’ells ja joves, que al llarg dels anys han passat pel Consell d’Infants de Sant Feliu i que van explicar què els va suposar el seu pas pel Consell.


Què representa el Consell

El consell d’Infants és un grup de nens i nenes entre 10 i 12 anys que participen per millorar la ciutat amb l’ajuda dels altres infants.” És un òrgan de participació on els infants tenen la possibilitat d’opinar i de raonar sobre la ciutat on viuen, de preguntar-se com els hi agradaria que fos i d’aportar idees per millorar-la, la qualitat i la seguretat de l’espai que els envolta, i que adults i infants compartim però que generalment només es planifiquen tenint en compte la participació i l’opinió de les persones adultes.

El Consell representa a tots els menors de 12 anys de la ciutat i vetlla perquè es respectin els drets dels infants. És un òrgan de participació però també un espai d’educació i d’expressió democràtica on les nenes i nens exerceixen els seus drets com a ciutadans expressant la seva opinió en aquells temes que els afecten. Els consellers i conselleres exerceixen durant la seva participació en el Consell les seves capacitats d’escoltar, dialogar, pactar, treballar en grup, col·laborar, etc. Valors que els ensenyaran a ser ciutadans actius i compromesos amb la seva ciutat i respectuosos amb els altres.

Des de la perspectiva adulta, el Consell d’Infants significa reconèixer els drets dels infants al donar valor a la seva veu i com a ciutadans de ple dret, superant la barrera del ‘nen calla que tu no tens res a dir’.


El Consell d’Infants a la nostra ciutat

A Sant Feliu és va constituir el primer Consell d’Infants l’any 1997. Està format per 24 nenes i nens de cinquè i sisè de primària de les escoles de la ciutat. Cada any és renova la meitat del Consell amb la sortida dels consellers i conselleres de sisè i l’entrada de nous companys de cinquè.

Al llarg dels anys han passat més de 150 nens i nenes que han dedicat el seu temps i esforç a treballar per la seva ciutat. Entre moltes de les activitats que han realitzat durant aquests anys podem destacar: les propostes per millorar els itineraris escolars, la participació en el debat de remodelació de la Rambla o la iniciativa per canviar la normativa dels ascensors.

En reconeixement a aquesta tasca, el Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya va atorgar el passat mes de novembre el premi “Reconeixement Infància 2009’ al Consell d’Infants de la nostra ciutat per la seva tasca en defensa dels drets de la Infància.

Des d’aquestes línies una felicitació a tots els consellers i totes les conselleres que durant aquests 12 anys han participat activament per fer de Sant Feliu una ciutat on nens grans i petits convivim en igualtat.

amb la veu dels infants, fem +santfeliu

1 comentari:

  1. Enhorabona per publicar aquest article en favor dels drets dels infants!!! Ja és hora de que ens adonem de la importància d'una bona infància, els nens i les nenes són els nostres ciutadans de demà i com a tals els hem de tractar.... Per part meva tinc una proposta, que fa anys que a països del nord d'Europa està en marxa: Informem als nostres nens i nenes des de ben petits quins són els seus drets i obligacions com a ciutadans, que hi hagi una assignatura a l'escola on es parli de la Constitució, de L'Estatut, de com actuar davant les Institucions Públiques, com actuar a on anar davant de qualsevol mena de tràmit o procediment administratiu...aprendre a reivindicar i fer cumplir la llei...
    A països com Anglaterra, els nens quan acaben secundària en tenen una idea clara dels seus drets i obligacions com a ciutadans d'aquell país, així doncs, jo aposto per una ciutadania més informada en el futur.

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: