Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 17 de febrer del 2010

L’Impost de Successions: una reforma justa


Sota el títol “Impost de successions. Ho hem aconseguit.” Dilluns a la tarda vaig intervenir en l’acte organitzat per ICV-EUiA per explicar i debatre en què consisteix la reforma sobre l’Impost de Successions i Donacions, aprovada aquest mes de febrer pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

L’acte va comptar amb la presència de la Laia Ortiz, diputada al Parlament de Catalunya i ponent d’ICV-EUiA en el debat sobre la reforma de l'Impost de Successions.

Al voltant dels interrogants que es plantegen sobre la reforma de l’impost: qui el pagarà a partir d’ara? hauré de pagar si hereto el pis en què estic vivint? està justificat l’impost de successions? per què es paga a Catalunya i no a altres comunitats? és cert que aquest impost no existeix a cap país d’Europa? o, per què la reforma entra en vigor de forma gradual?; vàrem dialogar al llarg de la tarda amb una trentena de veïns i veïnes.

La presentació inicial va girar entorn a l’aprovació final de la reforma de l’impost on ICV-EUiA va veure satisfets els objectius defensats:

• Que els treballadors i treballadores deixessin de pagar.
• Que no s’eliminés l’impost i que els grans patrimonis continuessin pagant.

Des d’Iniciativa la reforma d’aquest impost era necessària per corregir situacions que en què l’import que s’havia de pagar gravava de forma exagerada als hereus. Tots coneixem casos en que l’herència rebuda es tornava una càrrega per als familiars.

Així doncs, calia reformar-lo i alliberar les rendes baixes i mitjanes d’una imposició que es convertia en una càrrega. Els treballadors i treballadores havien de deixar de pagar, però no a canvi de beneficiar a les grans herències.

Amb la reforma, els casos més habituals que gravaven aquest impost de successions, que eren les transmissions de pares a fills i entre conjugues, gairebé desapareixen. Segons les dades queden exemptes el 99% de les herències entre conjugues i el 97,5% de les herències entre pares i fills.

Laia Ortiz va defensar la posició de la coalició de mantenir l’impost a diferència de les posicions que han mantingut tant CiU i PP de suprimir l’impost.

Iniciativa, a diferència del què es venia reclamant des de les postures més conservadores de la dreta, PP i CIU, ha mantingut la necessitat de reduir l’impost de successions a Catalunya significativament però no d’el·liminar-lo. Amb la reforma les situacions en què el patrimoni heretat sigui realment molt elevat s’haurà de continuar pagant. D’aquesta forma es manté substancialment la recaptació de l’impost i es millora la progressivitat i l’equitat del gravamen.

Una reforma encaminada a fer un impost més just i més progressiu sense treure a la Generalitat uns ingressos tant necessaris per fer polítiques socials i contribuir a l’existència de serveis públics de qualitat.

D’altra banda, la Laia, va incidir en què cal defensar una pedagogia sobre la necessitat de pagar impostos per així poder obtenir béns i serveis públics que ajudin a mantenir l’estat del benestar.

CiU I PP han utilitzat la reforma de l’Impost de Successions amb finalitats electoralistes sense donar solucions a la baixada d’ingressos de la Generalitat en el cas d’haver aconseguit suprimir-lo, i sense concretar quins serveis s’haguessin deixat de prestar. Suprimir l’impost només beneficia a la minoria més rica. Totes dues formacions van tenir l’oportunitat d’eliminar-lo quan governaven i no el van eliminar ni el van reformar per fer-lo més just.


Més informació

Alguns exemples

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: