Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 21 d’abril del 2010

Pols a Sant Feliu pel Soterrament


Mensualment el programa d’informació local d’ETV-Llobregat Televisió “El pols de la Ciutat”, proposa un debat entre els portaveus dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Sant Feliu. A partir de dos temes d’actualitat: un de política general i un altre de local els portaveus debaten i exposen els plantejaments sobre els temes tractats. En el programa del 10 d’abril les preguntes van girar sobre el judici al president Companys i el Projecte de soterrament de les vies del tren a Sant Feliu.

En representació d’Iniciativa vaig participar en el que va ser el meu primer debat polític, i la meva estrena a la televisió. Per a mi va ser tot un repte personal: d’una banda, substituir al meu amic Jordi Sanjosé i, de l’altra, defensar davant les càmeres un tema tan important per a la meva ciutat com és el soterrament de la via fèrria i la supressió del pas a nivell. Va ser una experiència molt gratificant i espero que hagi servit als veïns i veïnes de Sant Feliu per saber una mica més sobre els ets i uts del Projecte del soterrament.


Al llarg d’una hora ben bona vam poder debatre sobre les diferents formes de veure la participació ciutadana en la urbanització del nou espai alliberat per les vies del tren un cop soterrades: per una banda, PSC+CiU van a ritme electoral i no pararan a cap estació per escoltar a la ciutadania, i per l’altra ICV-EUiA, que veu l’oportunitat per decidir entre tots i totes com volem transformar la ciutat. Un projecte, dues visions.

Un projecte amb visió futur

Quan parlem del projecte de soterrament no ens referim únicament al túnel per on passaran les vies, ens referim als 120 mil metres a urbanitzar que quedaran a la superfície entre els que hi ha: zones verdes com el Parc Nadal i el parc de Can Llobera; espais com la Torrer del Roser i l’estació del tren; l’arribada del metro i el tramvia a la nostra ciutat; o la construcció d’habitatge protegit i aparcament soterrat.

El que volem i com ho volem és el projecte més important que afrontarà i que ha tingut mai la nostra ciutat. Per aquesta raó a Iniciativa pensem que no es pot fer d’esquenes a la ciutadania o amb un procés participatiu per omplir l’expedient. Els dos partits del govern, PSC i CiU, tenen pressa per liquidar el tema i poder-lo aprovar abans de les properes eleccions municipals. Des d’Iniciativa veiem com un projecte tan important no es pot decidir en tant sols dos mesos, sense tenir prou temps per debatre i dialogar amb la ciutadania sobre com volem aquest nou espai i quins usos li volem donar. Aquesta no és la forma de decidir un projecte que marca i defineix la ciutat que tindrem per al futur.

El pols del soterrament no és com vol fer veure el PSC un problema electoral d’ICV-EUiA, una visió molt simplista d’una oportunitat històrica. El soterrament, després de més de 30 anys de reclamacions, és un projecte de ciutat. En qualsevol altre circumstància l’èxit seria: dels Baltasar, dels Merino, dels Vázquez i de tanta i tanta gent que al llarg de 30 anys han sortit al carrer a demanar el soterrament del pas a nivell. Aquí no!, aquí alguns tenim un problema d’egos.

Les coses clares, cap partit polític qüestiona el soterrament però sí, alguns qüestionem les formes i el poc marge de participació que es deixa a la ciutadania per decidir el projecte d’urbanització i la destinació de l’espai alliberat. Tal com jo ho veig, del que realment es tracta és: entre deixar opinar a la ciutadania o realment tenir-la en compte i que la seva opinió sigui decisiva. Com vaig comentar durant el debat televisiu, el que més em preocupa del procés participatiu és la desconfiança en que l’equip de govern tingui intenció d’escoltar a la gent i tenir realment en compte les opinions dels ciutadans. Dos mesos és un període molt curt per poder fer un recull de les propostes i de les opinions de la ciutadania, fer canvis en el procés i posar-lo exposició pública en ànims del consens i la transparència.

amb el soterrament, fem +santfeliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: