Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 14 d’abril del 2010

Queixes per la manca de places a l’Institut Martí Dot


Famílies d’alumnes de sisè de primària de Sant Feliu de Llobregat es queixen per la manca de places a l’Institut Martí Dot en la preinscripció escolar per al curs 2010-2011. Demanen a l’Ajuntament i al Departament d’Ensenyament l’ampliació d’una línia.

El curs escolar 2010-2011 no serà ‘normal’ per a 23 nens i nenes i les seves famílies. Aquest és el nombre d’alumnes que majoritàriament de les escoles: Salvador Espriu, Arquitecte Gaudí i Falguera, no es podran escolaritzar a primer curs d’ESO a l’Institut d’Educació Secundària que han escollit en el procés de preinscripció.

Un any més s’ha constatat la falta de places escolars a l’Institut Martí Dot, circumstància ben coneguda tant per l’Ajuntament com per la Delegació Territorial d’Ensenyament. El que resulta increïble és que es torni a repetir de nou quan l’any passat ja van haver-hi problemes d’accés. Aquest any agreujat a l’haver augmentat el nombre de preinscripcions però no l’oferta de places a l’Institut Martí Dot, situació que ha comportat l’augment del nombre d’alumnes exclosos. El 16% dels alumnes que s’escolaritzaran a primer curs d’ESO en un dels dos instituts públics de la ciutat, no tindran plaça en el centre que per proximitat a l’escola de primària aspiraven.

Segons les famílies dels nens exclosos, el problema no és únicament seu. Les escoles de primària pròximes a l’Institut Martí Dot i les AMPES d’aquets centres es veuen perjudicades per una situació que afecta any rere any als alumnes de sisè curs i, que no garanteix el canvi de primària a secundària en igualtat de condicions que els alumnes escolaritzats a l’escola concertada. El problema s’ha fet més evident aquest any, però caldrà preparar-se per l’augment previst els propers anys.

La solució per a les famílies i els nens i nenes passa perquè Educació obri una nova línia de secundaria a l’Institut Martí Dot, centre que concentra la major demanda de places. En canvi des de la Delegació Territorial d’Ensenyament es manté que cap d’aquests nens quedarà exclòs, sinó que únicament els pares hauran de dur-los més lluny de casa. Es fa evident el canvi d’enfocament quan es gestiona des d’un despatx o si es vetlla per l’educació, el benestar i la seguretat d’un fill o filla.

Situació evitable

Sant Feliu compta amb dos instituts que disposen de tres línies per cada curs i poden acollir 90 alumnes cadascun d’ells. En el procés de preinscripció, d’un total de 144 per a primer d’ESO es concentren: 113 a l’Institut Martí Dot i tan sols 31 a l’Institut Olorda.

El problema neix en la planificació escolar que es duu a terme des de la Delegació Territorial d’Ensenyament al concentrar tres línies de primer d’ESO a l’Institut Olorda quan aquest institut no recull prou demanda i priva a l’Institut Martí Dot d’una de les línies que l’hi és necessària per poder cobrir les demandes de les escoles de primària properes. Amb aquesta organització la Delegació Territorial intenta forçar a les famílies a triar un institut que no és el que volen escollir i obliga a desplaçar els seus fills i filles a una altre centre.

La totalitat dels alumnes exclosos en la preinscripció d’aquest any són de famílies que viuen a prop de l’Institut Martí Dot, que per a la seva sorpresa es veuen obligats a traslladar a l’Institut Olorda. Els alumnes apartats dels seus companys hauran de fer front a l’adaptació a un nou centre escolar, molts d’aquests fills únics de famílies estructurades (tan els que tenen germans a primària, com els fills de família nombrosa o monoparental puntuen per sobre d’ells), i completaran les places que l’Institut Olorda no ha cobert en primera opció. Les incorporacions durant el curs escolar de la matrícula viva que majoritàriament es concentrarà en l’únic institut públic amb oferta per cobrir, completarà els ratis.

amb criteri educatiu, fem +santfeliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: