Jaume Solé bloc d´en Jaume Solé: Prou d’obres als camins escolars

Subscriu-te al bloc

Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dilluns, 7 de març de 2011

0

Prou d’obres als camins escolarsDurant les darreres setmanes l’ajuntament ha planificat obres al voltant de les escoles sense preveure les mesures de seguretat necessàries per a la seguretat dels nens i nenes.

De l’escola a casa, amb seguretat

Centenars de nens i nenes van amunt i avall pels carres de Sant Feliu, de casa a l’escola i de l’escola a casa. La seguretat des nens i nenes ha de ser una de les prioritats de l’ajuntament i, per tant, cal prendre les mesures necessàries per aconseguir que el seu trajecte a peu sigui el més segur possible.

Les darreres setmanes s’han realitzat obres a la via pública al voltant d’alguns dels centres escolars de la ciutat. Obres que no han causat cap incident, però que amb una millor planificació o la presència dels agents cívics o de la policia local s’haurien pogut realitzar sense posar en perill la seguretat de les famílies i dels infants. Obres a les voreres de l’escola Falguera, la renovació del parc infantil davant l’escola Salvador Espriu o la poda d’arbres a l’entrada de la mateixa escola s’han realitzat sense la presència de cap agent de seguretat. Tampoc durant les obres de la nova avinguda del carrer d’Anselm Clavé l’ajuntament no ha considerat necessari prendre mesures en els horaris d’entrada i sortida a l’escola.

La configuració del camí escolar no s’emmarca únicament en millores concretes en senyalització o adequació de la via pública sinó en el compromís amb la mobilitat segura que obliga a una vigilància constant sobre els perills que afecten la seguretat dels infants.

Els camins escolars

Des de fa anys, amb l’objectiu de configurar itineraris segurs i agradables perquè els nens i nenes puguin anar caminant d’una forma autònoma a l’escola i als equipaments educatius i esportius, s’han creat a molts municipis els camins escolars per disminuir els possibles riscos als infants que van a peu a l’escola.

Basats en “La ciutat dels infants” del pedagog italià Francesco Tonucci, els camins escolars sorgeixen de la necessitat d’adaptar la ciutat a la mirada dels infants i estan pensats per garantir uns desplaçaments a peu més segurs i autònoms.

Col·laborador del camí escolar

El camí escolar no tan sols implica als nens i nenes, sinó que participa tota la comunitat educativa: AMPES, educadors i educadores, famílies i els agents de seguretat.

En alguns municipis s’ha posat en funcionament la participació del comerç local, on els comerciants que s’han adherit com a col·laboradors del projecte s’identifiquen com a ‘botiga amiga’ i col•laboren en atendre els nens i nenes si es troben amb dificultats o tenen algun problema en el trajecte de casa a l’escola. També la figura del vigilant del camí escolar o el “bus a peu”, són experiències on els nens i nenes van acompanyats de monitors: gent gran voluntària, agents cívics o de la policia local en el camí a peu de casa a l’escola. Tot per donar seguretat i impulsar que els infants assoleixin l’espai públic com a seu.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.

Escrits relacionats: