Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 11 de febrer del 2009

De Butlletí d’informació a Buit en comunicació


El Ple de l’Ajuntament del mes de gener va donar per debatre a fons i mesurar el pols de la ciutat. Després de quatre hores i de 22 punts de l’ordre del dia, més els precs i les preguntes, un s’adona que la ciutat té i necessita expressar-se.

Problemes i més problemes s’amunteguen damunt la taula del Ple municipal sense que la ciutadania en sigui informada: procés de compra de la sala Ibèria, trasllat de l’Escola d’Adults, tancament del complex de les Piscines Municipals, etc. La ciutadania parla i vol comunicar-se amb la ciutat: rebuig als atacs d’Israel a Gaza presentat per la Plataforma de Solidaritat amb Palestina; protesta dels alumnes contra el trasllat de l’Escola de Persones Adultes Mestre Esteve al Centre d’Oficis Collserola; queixa per l’augment de les tarifes elèctriques sol·licitada per l’AV Falguera i l’OCUC; denúncia dels sindicats USOC i COOO en relació a la supressió d’una plaça de règim funcionarial a l’ajuntament; etc. Molta participació de les entitats, de la ciutadania i del grup municipal d’Iniciativa però, on i com s’informa a la ciutat?

En el torn de precs i preguntes, vaig intervenir en relació a la publicació del Butlletí d’Informació Municipal. Si feu memòria recordareu que anteriorment a Sant Feliu s’editava un butlletí amb informació de la ciutat. Una publicació on les entitats, la ciutadania i també els grups polítics disposaven d’un espai per expressar-se i fer-se sentir.

El proper mes de febrer farà un any de la publicació de l’últim número del Butlletí d’Informació Municipal. Va ser el mes de febrer de l’any 2008 quan va arribar a les nostres bústies el número 431 del Butlletí i aquí es va acabar sense cap més explicació, o si més no coneguda per la ciutadania, la publicació d’un element del patrimoni de Sant Feliu que es remunta a l’any 1954 amb la publicació del primer número del “Boletín Municipal”.

L’arribada de la democràcia i la pressa de possessió del primer consistori democràtic van propiciar la publicació d’un nou butlletí municipal que va veure la llum el mes de juny de 1979. Tota una declaració d’intencions de transparència i de participació ciutadana que va portar a Sant Feliu a ser el primer Ajuntament democràtic de Catalunya en publicar un butlletí.

Des d’aleshores, el Butlletí d’Informació Municipal s’ha publicat sense interrupcions fins al maig de l’any 2007, coincidint amb les primeres eleccions que va guanyar el PSC. Mai anteriorment s’havia deixat de publicar el butlletí, que amb periodicitats que han variat en el temps per adaptant-se a les circumstàncies sempre havia mantingut la publicació entre els 5 i els 6 números anuals. Actualment, dos anys després de les eleccions tan sols s’han publicat dos números. Quin és el motiu?

És cert que estem en una situació greu de crisi econòmica, però el fet que estem tractant ve d’un moment i una situació que no és la que tenim ara. No hi ha cap justificació a la desaparició del Butlletí. Hem de pensar que no es tornarà a publicar el Butlletí?

El Butlletí, una eina social

El Butlletí ha estat des de sempre el millor mitjà d’informació de l’activitat de la ciutat i de les entitats, i el més consolidat entre la ciutadania. Rebre informació del municipi és un dret dels ciutadans i ciutadanes i un deure de l’Ajuntament.

La desatenció en la comunicació i la informació ciutadana no és un fet puntual en la política portada a terme per l’equip de Govern. La no publicació del butlletí no és un fet aïllat. Fa uns mesos varem denunciar un canvi en el model de gestió i externalització de Ràdio Sant Feliu i avui denunciem la desaparició d’un altre mitjà públic d’informació local, en ambdós casos amb una gran tradició i arrelament local. Un element d’informació i eina d’integració social en la vida cultural de la ciutat.

La ciutadania s’expressa

La falta d’atenció per part de l’Ajuntament als mitjans de comunicació i informació locals ha estat substituïda per l’aparició, gràcies a les noves tecnologies, d’altres mitjans d’informació; blocs de polítics i blocs d’entitats que com aquest mateix bloc, el del meu amic Jordi Sant José o el bloc d’en Guillem Salas; o els blocs de les associacions de veïns i veïnes de Mas Lluí i Can Calders o el bloc de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Sant Feliu, fan sentir la seva veu a la ciutat.

Pel que fa a la informació escrita el pes de la informació local ha sigut captat per la publicació “Sant Feliu Respon”, amb una clara vocació de donar veu a les associacions i a la ciutadania en general. També la publicació dels diaris “Diari de Sant Feliu” i “Sant Feliu Ciutat” fan possible que la informació local arribi a totes les llars de la ciutat.

El Consell de Comunicació Local, calla

A la absència de la publicació del butlletí, s’afegeix el misteri que envolta la creació del Consell de Comunicació Local, organisme consultiu que ha de vetllar per la pluralitat i independència dels mitjans de comunicació municipals i garantir l’ús no partidista dels canals d’informació locals: Butlletí d’Informació Municipal, Ràdio Sant Feliu i el web de l’Ajuntament. El mes de maig de l’any 2004, és va aprovar la creació del Consell, al cap d’uns mesos és va constituir i fins al dia d’avui no se’n sap res més.


amb informació, fem +santfeliu

3 comentaris:

  1. És ben cert el que dius Jaume. Els ciutadans de Sant Feliu necessitem d'una eina com El Bulletí per a mantenir-nos informats constantment del què passa a la nostra ciutat, sobre què estan debatent aquestes persones a les qui hem concedit un govern sobre nosaltres, temes que ens afecten directament i dels quals hauríem de participar tot. El límit ens el posen en el dret a rebre informació, i és això el que no podem permetre. Hem de reivindicar el nostre dret a rebre una informació transparent, bàsic per a poder formar-nos una opinió lliure sobre el govern de la nostre ciutat i no, controlada pels mateixos, com actualment.

    ResponElimina
  2. Gisela, no crec que la millor forma d'estar informat del que passa a la nostra ciutat sigui llegin el Butlletí.
    Segurament ens informan més imparcialment La Vanguardia, El Periódico o Avui.

    ResponElimina
  3. Si el Consell de Comunicació Local ha de vetllar per la pluralitat i independència dels mitjans de comunicació municipals i garantir l’ús no partidista dels canals d’informació locals, aleshores posiblement no es tornarà a reunir mentre estigui aquest equip de gobern, incapaç de donar-li el torn de paraula a un ciutadà en un ple municipal. Lamentable.

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: