Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 10 de juny del 2009

Llibres de text: un xec sota el braç

L’equip de govern de Sant Feliu rebutja destinar 80.800 euros de l’ajut per a l’adquisició de llibres de text a la reutilització i el reciclatge.

Un títol: “Sant Feliu destina 80.000 euros a ajuts per comprar llibres de text”. Dit així pot semblar una bona mesura impulsada des de l’Ajuntament. Ara bé, no ens deixem impressionar per les xifres i fixem-nos en el detall. Què suposa aquest ajut de 80.000 euros?: per a les famílies un estalvi de 20 a 25 euros en la compra de llibres de text i material complementari. Tots i totes sabem el cost real dels llibres d’educació infantil i de primària, un cost elevat per a un ajut tan petit i tractant-se d’un material educatiu que des d’Iniciativa reclamem que ha de ser gratuït.

Una mesura doncs molt populista però escassament efectiva per a les famílies que realment ho necessiten i que a més deixa fora a l’ensenyament secundari obligatori.

Aquesta és la forma amb que l’equip de govern entén els ajuts a les famílies amb necessitats econòmiques per a la compra de llibres de text. Ajut sí, però en la direcció equivocada i ja van tres! Tres anys sense apostar decididament per un model sostenible.

A més aquelles famílies que ho sol·licitin només s’hauran d’esperar fins al febrer de 2010 per rebre un ingrés al compte corrent de la persona sol·licitant. Pocs diners i tard.


Una altra forma de fer política

Com justifica el Sr. Vázquez els nostres partits polítics apliquen criteris diferents en matèria d’ajuts socials. Li dono tota la raó sr. alcalde. És evident qui prioritza les polítiques dirigides a les pedres i als xecs i qui té una preocupació en polítiques dirigides a les persones i a les necessitats socials.

Des del curs 2005-2006 la Generalitat ofereix ajuts a les escoles públiques i concertades que participen en el programa de reutilització de llibres de text., els quals suposen 9,4 milions d’euros. Aquesta mesura redueix la factura de les despeses escolars a les famílies amb nens o nenes entre 3 i 16 anys que participen en aquest programa.

A Iniciativa estem a favor dels ajuts públics per a l’adquisició de llibres de text i ho fem amb una aposta clara per la reutilització, és aquesta la línia a seguir i no cap altra. Tal i com vaig exposar en el ple municipal del mes d’abril, demanem que des de l’Ajuntament de Sant Feliu els diners es destinin a incentivar i ajudar els centres cap al sistema de préstec, amb la conservació i reutilització dels llibres de text en cursos posteriors. A més de l’estalvi econòmic i del foment de la conservació del material escolar, la mesura aposta per l’estalvi ecològic i la reducció de residus. No fer-ho va en detriment d’una mesura d’estalvi i de conscienciació cívica de corresponsabilitat i de solidaritat, en benefici d’un xec de fàcil accés.


Una càrrega que pot deixar de ser-ho

L’educació ha d’estar a l’abast de tothom i els llibres de text han de ser gratuïts per qui ho necessita. Amb el sistema de subvenció directa, un xec per a tothom, es valora amb el mateix barem tant a aquelles famílies que ho necessiten com les que no; als centres que fan un esforç en la contenció de les despeses en llibres de text i material, com els que no; o els centres que aposten per la reutilització dels llibres de text, com els que no ho fan. Tot un sense sentit en pro del vot fàcil.

Els llibres de text suposen un esforç econòmic per a moltes famílies a l’inici del curs escolar. Són cars i per tant cal buscar formules per aprofitar-los. Els objectius són clars: per una banda disminuir el cost econòmic que suposa la compra de llibres de text i material escolar a les famílies i, per l’altra, facilitar l’accés als llibres a tot l’alumnat.

Abans d’acabar, felicitar a les escoles del nostre municipi, set dels onze col·legis, que s’han acollit al programa que promou la Generalitat per a la reutilització dels llibres de text i lamentar que des del nostre Ajuntament no es promogui aquesta tasca deixant tot l’esforç als centres i AMPES.

amb cap, fem +santfeliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: