Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

divendres, 31 de juliol del 2009

Sant Feliu fa olor de roses

A proposta de l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat, l’Ajuntament ha sol·licitat a la Generalitat de Catalunya que es declari l'Exposició Nacional de Roses Festa patrimonial de Catalunya.

Per a molts santfeliuencs i santfeliuenques la rosa sempre ha estat present a les nostres vides. De petit cada any, a l’arribada de la primavera, tota la família anàvem a veure l’Exposició de Roses. Era i és un esdeveniment important a la nostra ciutat, segurament el de més reconeixement i projecció exterior, en què durant uns dies, la ciutadania engalanada desfila entre olors de roses.

La ciutat amiga de les roses

La rosa és sens dubte un element d’identitat de Sant Feliu on moltes entitats i associacions de la ciutat porten aquesta flor com a símbol.

Aquest any durant les Festes de Primavera s’ha celebrat a la nostra ciutat la 51a Exposició Nacional de Roses que enguany va ser visitada per 50.000 persones. Durant l’edició l’Associació Amics de les Roses va iniciar una campanya de suport i de recollida de signatures amb el propòsit de demanar a la Generalitat de Catalunya que l’Exposició Nacional de Roses de Sant Feliu s’inscrigui en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i posteriorment sigui declarada Festa patrimonial d’interès general. Amb aquesta petició es pretén obtenir un reconeixement a la trajectòria d’una tradició que la ciutat de segur que es mereix després de més de cent anys de relació amb la rosa. La iniciativa ha comptat amb el suport d’una vintena d’entitats locals i de 744 signatures de ciutadans i ciutadanes, com a mostra de l’interès i recolzament ciutadà.

PSC, una nota discordant

En el ple municipal del passat 28 de juliol tots els grups polítics van expressar el suport a la iniciativa promoguda per l’Associació Amics de les Roses. Per tradició, més de cent anys de presència de la rosa a la nostra ciutat, i per tenacitat, mostrada en els durs anys de la Guerra Civil; Sant Feliu és mereix aquesta distinció.

Passaré de puntetes sobre un fet llastimós provocat pel partit Socialista, amb l’alcalde Juan Antonio Vázquez en primer terme, que no va saber estar a l’alçada institucional que el tema es mereixia. El PSC es va atribuir com a pròpia una proposta ciutadana, presentada a l’Ajuntament per l’Associació Amics de les Roses de Sant Feliu, dirigida per una entitat local al seu Ajuntament, i no a un partit polític sinó a una institució que representa a tota la ciutat. Amb arrogància i actitud xulesca el PSC va voler protagonitzar en solitari la presentació al ple municipal de l’iniciativa, tot i les peticions d’altres grups polítics demanant que la proposta fos unitària tal i com l’ocasió es mereixia. La falta d’entesa protagonitzada pel grup socialista va conduir a una situació lamentable, de la qual demano disculpes a l’Associació, on l’actitud dels representants polítics no va estar a l’alçada.

Roses i ciutat

La gran tradició roserística de Sant Feliu ha fet possible que sigui coneguda arreu com ‘Ciutat de les Roses’, tal com la descrigué el poeta Martí Dot, fet que quedà palès durant el període de la Guerra Civil quan la nostra ciutat va passar a anomenar-se Roses del Llobregat.

L’any 1928 es va celebrar la primera Exposició de Roses que va promoure, entre d’altres, el roserista santfeliuenc Pere Dot i Martínez. A partir d’aquest moment l’Exposició de Roses ha estat present a Sant Feliu a excepció dels anys de la Guerra Civil quan es va interrompre la seva celebració fins a la seva represa l’any 1949. Més tard el 1957 l’Exposició va ser declarada Nacional, data que l’any 2008 va servir per commemorar el 50è aniversari.

En el marc de l’Exposició Nacional de Roses, Sant Feliu va inaugurar l’any 2007 el Roserar Dot i Camprubí. Parc que porta el nom de dues de les principals famílies roseristes relacionades amb la ciutat i la comarca. Un parc temàtic dedicat a la rosa i que significa un retrobament amb els camps de roses a Sant Feliu.

La rosa enamora

No vull deixar passar l’ocasió sense donar el meu agraïment i suport als homes i dones de l’Associació d’Amics de les Roses que amb el seu esforç fan possible mantenir viva aquesta tradició i que la rosa perduri a Sant Feliu. A ells que fan una tasca de recuperació del patrimoni roserístic de la nostra ciutat, felicitats!!

I a tots i a totes us recomano visitar l’Exposició del proper any. Reserveu-vos uns dies durant el mes de maig per passejar entre: roses, olors i colors; un còctel que us embriagarà.

amb una rosa, fem +santfeliu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: