Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimecres, 11 de novembre del 2009

Comunicació municipal: plural i transparent

Els mitjans de comunicació municipals a Sant Feliu de Llobregat són un focus de tensió entre l’equip de govern i els grups municipals de l’oposició.

Des de fa mesos en el ple municipal està en discussió el funcionament dels mitjans de comunicació municipals. Durant aquest temps s’ha posat en evidència el distanciament de punts de vista ideològics entre CiU-PSC i els grups de l’oposició. No es tracta d’una discussió banal, està en joc la qualitat dels mitjans de comunicació que passa necessàriament per garantir la pluralitat i la transparència de la informació.

Des d’ICV-EUiA, una de les prioritats que ens ocupa és la d’assegurar la pluralitat informativa i la participació ciutadana en els mitjans de comunicació locals. Un servei de qualitat d’un mitjà públic ha de ser capaç de donar veu a les diferents opinions i ideologies polítiques així com de reflectir les diferents realitats existents a la ciutat. Hem d’entendre que els mitjans municipals són la principal font d’informació relacionada amb la ciutat que rep la ciutadania, que a més realitzen una funció d’integració social i són un espai de vertebració de les activitats que es realitzen a Sant Feliu, i una eina per al foment de la participació ciutadana en la vida social i política de la ciutat. No cal dir a més que estan sufragats per la totalitat de la ciutadania i que per tant la informació que aquesta ha de rebre ha de ser: d’interès, plural i transparent.

La relació entre els mitjans i la ciutadania s’ha de basar en la confiança. Un mal ús dels mitjans de comunicació pot esdevenir un instrument de control polític en mans de l’equip de govern i més en una situació com la de Sant Feliu on els mitjans d’informació depenen exclusivament de l’alcalde.

La situació a Sant Feliu és preocupant. Ens trobem davant d’una selecció de la informació que arriba a la ciutadania, sens dubte una alteració de la realitat política i social de la ciutat deguda a una situació d’ingerència política o d’uns professionals desviats de les bones practiques en un mitjà públic. A la vista estan els resultats de l’estudi realitzat sobre els continguts dels informatius de Ràdio Sant Feliu, denunciats per Iniciativa davant del Consell de la Informació de Catalunya (CIC).

Els mitjans públics no poden estar al servei d’un color o d’interessos polítics. Qui decideix quins temes són d’interès ciutadà?, com es decideix si la proposta de l’equip de govern és més interessant què els arguments de l’oposició?, quin barem es segueix per decidir quins actes o reivindicacions ciutadanes són d’interès ciutadà segons s’enfronti o no al govern local?, o segons quins arguments els actes organitzats per l’Ajuntament són d’interès i els organitzats per partits de l’oposició no ho són?, etc.

En aquest sentit és de rigor respectar un model de comunicació basat en criteris periodístics on els polítics han de deixar treballar als professionals i aquests a la vegada han de regular amb responsabilitat la seva funció. Des d’Iniciativa exigim que la informació dels mitjans d’informació municipals: Butlletí d’informació municipal, Ràdio Sant Feliu, web de l’Ajuntament i butlletí digital; o amb conveni municipal: televisió d’Esplugues; han de garantir la pluralitat de la informació, ja sigui la relacionada amb tots els grups polítics, com la de tots els sectors de la ciutadania: entitats, clubs, associacions, etc.


Consell Municipal de Comunicació

Sant Feliu compta des l’any 2004 amb el Consell Municipal de Comunicació, òrgan consultiu encarregat de vetllar per la pluralitat i independència dels mitjans de comunicació municipals i garantir l’ús no partidista dels canals d’informació locals. Aquest consell, està integrat per representants de les associacions i entitats ciutadanes de tots els àmbits, així com per professionals locals del periodisme, l’ensenyament i la cultura i pels grups polítics municipals, no es convoca des de 2008.

Des d’ICV-EUiA hem insistit reiteradament en la necessitat de convocar el Consell de Comunicació Local. La última vegada va ser al ple del mes de setembre i aquesta vegada s’ha aconseguit que es convoqui. Veurem si l’Ajuntament està obert a la participació i atén les peticions del consell per una informació plural, més justa, més democràtica.

amb democràcia informativa, fem +santfeliu

Sabies que:

  • d’acord amb el nou article 170.2 de Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya estableix que “El ple de l’Ajuntament ha de garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d’informació i difusió municipal, com ara les emissores de ràdio municipal i les publicacions i butlletins editats per l’ajuntament, a fi de garantir el dret d’accés i la llibertat d’expressió.”


  • 1 comentari:

    1. He llegit aquest article sobre la llibertat d'expressió, i obviament, n'estic completament d'acord, com pot estar qualsevol persona democràtica, segons la nostra constitució tenim tot el dret d'expressar-nos lliure i respectuosament.

      Vist el marc polític actual a l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, sembla un bon repte la millora de la comunicació, i sembla que la millora ha de començar com sempre des de dintre.

      La ciutadania està cansada de polítics que ni s'entenen entre ells, ni entenen ni saben què necessita la població a la que representen.

      Soc conscient de les dificultats, però sigui com sigui hem d'aconseguir superar els obstacles i millorar la comunicació tant a nivell intern, amb els partits polítics que actualment estan al govern, com externament, els missatges que enviem a la població.

      ICV és un partit que ara està a l'oposició i com a tal, aquesta posició és dificultosa i incòmoda, perquè la feina del partit polític a l'oposició, si m'equivoco ja m'ho diràs..., és fer una crítica constructiva, de la feina del govern, per tant la feina d'ICV és laboriosa i s'ha d'insistir molt en allò que des del partit és consideri important i necessari i sobretot lluitar en favor dels drets constitucionals i dels drets de l'Estatut de Catalunya, que precisament els tenim a l'abast per tal de poder millorar aquesta societat.

      La crítica constructica sobre la llibertat d'expressió és necessària i depen molt de la vostra feina regidors en la oposició que això tiri endavant i conclogui en uns resultats efectius.

      Em sembla fantàstic que articles com aquest siguin publicats en el teu blog Jaume, ànim que actuacions d'aquesta mena són les que necessita el nostre poble de Sant Feliu de Llobregat !!!

      Neus Ramos

      ResponElimina

    No te'n estiguis de dir la teva

    Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

    Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

    No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

    Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

    ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


    Escrits relacionats: