Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dimarts, 25 de maig del 2010

Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu


Des de fa alguns mesos quan agafo el tren al matí em pregunto què serà de l’Estació quan s’aprovi el projecte de soterrament de les vies. En alguna improvisada xerrada a peu d’andana mentre no arriba el tren, ho he comentat amb altres companys i companyes, i la meva sorpresa ha estat que a mesura que parlava amb uns i altres la gent no sabia que l’Estació serà enderrocada: qui ho ha decidit?, quan s’ha informat?, per què?, no es pot fer res per evitar-ho?, i un llarg etcètera d’interrogants i exclamacions s’amuntegaven davant meu en busca d’una resposta. Trobar més persones que com jo pensen que cal fer alguna cosa per mantenir l’edifici de l’Estació em va acabar de decidir i vaig posar fil a l’agulla.

L’Estació

L’arribada del ferrocarril l’any 1854 va comportar grans canvis a la nostra ciutat en la millora de la mobilitat, en la industrialització i en el comerç i d’intercanvi econòmic amb les altres poblacions, així com en la fisonomia de la ciutat que es va expandir agafant com a eix vertebrador l’Estació del ferrocarril amb l’obertura de nous carrers. Ja des dels primers moments l’Estació es va convertir en el nou pol d’atenció del poble ja que tenia una intensa activitat comercial.

L’edifici de l’Estació té tres cossos, el central més gran s’utilitzava de sala d’espera i s’accedia a través d’un passadís des d’una de les naus laterals un cop comprat el bitllet a les taquilles. A la nau on avui hi ha el bar hi havia l’habitatge del cap d’estació. L'estació de Sant Feliu sorprèn per la forma en arc de mig punt de les seves portes i finestres de la façana del costat de l’andana. En el moment de la seva construcció un altre element que va cridar molt l’atenció fou l’arquitectura que seguí els models arquitectònics anglesos de l’època i la riquesa dels materials emprats per a la seva construcció i decoració.

Actualment l’edifici de l’Estació de Sant Feliu és, juntament amb els de Molins de Rei i Cornellà, el més antic de Catalunya i d’Espanya que es conserva dels inicis del ferrocarril.

La Campanya

Davant el perill de perdre l’edifici de l’Estació de Sant Feliu de Llobregat per les obres de soterrament de les vies del tren, un grup de persones hem iniciat una campanya per fer una crida ciutadana i salvar el patrimoni històric local que representa aquest edifici.

La campanya s’ha inciat al facebook amb la creació del grup “Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu”, que en els primers 15 dies ja compta amb més de 1100 santfeliuencs i santfelienques que s’han afegit des d’aquesta xarxa social.

Considerem que aquest edifici forma part de la nostra història, de la nostra cultura i del patrimoni de la ciutat. Per la qual cosa demanem que l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat reconsideri l’enderroc de l’Estació i obri un procés on s’avaluï la viabilitat tècnica de mantenir l’edifici que el projecte del soterrament de les vies del tren a Sant Feliu no preveu conservar i que, en canvi, en el lloc on actualment hi ha la plaça de l’Estació davant l’entrada, al parc Nadal, preveu construir un edifici de 14 plantes.

L’edifici de l’Estació forma part de la ruta del patrimoni modernista de Sant Feliu i figura en l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Demanem al sr. alcalde que es respecti aquest edifici representatiu de la memòria històrica i del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat i sigui inclòs en el catàleg del patrimoni i declarat Bé Cultural d’Interès Local i un cop fet el soterrament es facin les obres de rehabilitació adients per tal de recuperar el seu aspecte original i donar-li un ús per a la ciutadania i les entitats de la nostra ciutat.

Des d’aquí fem una crida als ciutadans i ciutadanes, entitats, associacions culturals i de veïns i veïnes a adherir-se a la campanya per preservar el patrimoni de la ciutat per a les generacions futures i perquè l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat reconsideri l’enderroc de l’Estació. Les entitats que vulguin adherir-se ho poden fer enviant un missatge electrònic a mesfemmessantfeliu@gmail.com, indicant en l'assumpte: "adhesió a la campanya Salvem l’Estació del Tren de Sant Feliu ".

en defensa del patrimoni, fem +santfeliu


6 comentaris:

  1. Gracias Jaume por hacer que entendamos un poco mas la importancia de mantener el edificio de la estación de Sant Feliu, por saber un poco mas de su historia arquitectónica y luego el resto, lo que se refiere a lo entrañable de las historias vividas cada uno de nosotros y lo que ellas representan, corre de nuestra cuenta en ayudar a que nuestra estación se mantenga.

    ResponElimina
  2. Jaume,
    Potser caldria extendre la campanya més ennlà de la xarxa (disculpa si ja s'està fent).
    Ah! I gràcies per la perspectiva històrica: amb el que dius, l'estació no és només important en la història del tren, sinó que deu ser dels pocs edificis històrics que queden a Sant Feliu.
    Xavier

    ResponElimina
  3. Hola Xavier,

    De mica en mica anem eixamplant el radi d’acció. Com comentava la campanya s’ha iniciat al Facebook. Al mateix temps s’ha fet un treball amb les entitats relacionades amb el ferrocarril on la campanya a tingut una gran acceptació. Amb la publicació del post iniciem una nova etapa d’informació i publicació als medis de comunicació locals i també amb contactes amb les entitats locals.

    ResponElimina
  4. Jaume estic molt d'acord amb tu l'estació es un edifici modernista dins de la ruta de la nostra ciutat.Es posible que perdem un punt de la ruta?

    Ens hauríem d'aixecar i reivindicar el futur de l'edifici perque aquestsigne del proces i de la historia de la nostra milenaria ciutat. No perdem més edificis ja es va petir amb la torre dels dimonis, la torre de la pressó... i ara a tots ens fa llàstima les perdues. I amb l'estació que passarà quan no hi sigui?

    ResponElimina
  5. A gorkafp,

    Tens molta raó. Sobre el que comentes he escrit un nou article que pots trobar al bloc.

    ResponElimina
  6. Recolzo la Plataforma "Volem el Nostre Sitges" i allí he llegit la vostra crida. Encara que sigui a nivell particular vull deixar-vos el meu suport perquè aquest, o qualsevol altre edifici o indret sigui d'on sigui, que formi part de la memoria d'un poble no es perdi. Molta sort, molta força i molts ànims.

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: