
Què és Xarxa d’Atenció a la Infància?
La necessitat de treballar transversalment l’atenció a la infància des de diferents àmbits va comportar el naixement del concepte de “xarxa”. Un projecte de coordinació entre professionals dels sectors relacionats amb els infants: com l’educatiu, la sanitat, els serveis socials, el lleure, la policia local; i les famílies i associacions de pares i mares d’alumnes. El treball en xarxa permet coordinar els serveis, els equips professionals i les entitats que treballen amb la infància, fet que possibilita un major aprofitament dels recursos i oferir una atenció de més qualitat als nens i nenes i a les seves famílies amb l’objectiu clar d’aconseguir que els infants creixin sans, feliços i gaudeixin de la seva infantesa; alhora es dóna suport a les seves famílies en la criança i educació dels seus fills i filles, especialment les que més ho necessiten, disminuint les desigualtats d’atenció a l’infant.
Sant Feliu impulsa Xarxa
La Xarxa d’Atenció a la Infància de Sant Feliu es va crear l’any 1997. Constituïda per diferents professionals i entitats de la ciutat que treballen amb les famílies: des d’educadores d’escoles bressol, pediatres, infermeres, psicopedagogs, pares i mares; fins a la policia, escoles, esplais, Càritas, AMPES, serveis municipals, biblioteca, ambulatoris, etc; la Xarxa s’organitzà en grups de treball i òrgans de coordinació amb la finalitat d’aportar experiència i aconsellar a les famílies que ho necessitessin amb l’objectiu de millorar l’educació dels nens i nenes de la ciutat i afavorir la criança dels més petits. Inicialment orientada a nens i nenes de 0 a 3 anys, la Xarxa es va ampliar l’any 2000 als infants fins a 12 anys.
El treball conjunt ha permès, entre altres coses, desenvolupar nous recursos educatius i de salut per donar servei a les necessitats dels infants i de les seves famílies.
Amb la constitució de la Xarxa, Sant Feliu assolia ser un referent en infància i a exportar la seva experiència a altres pobles i ciutats. Les xarxes d’atenció a la infància s’han estès per tot el territori per donar resposta a les necessitats dels infants i les seves famílies i com a un instrument per detectar i tractar els infants en situació de risc social o de maltractament infantil.
Suport a la infància en risc
Un dels sectors més desatesos són els nens i nenes en situacions de risc social o de maltractament. Molts municipis han optat pel treball en xarxa a l’hora d’intervenir en casos d’infància en risc, un model de treball que permet la coordinació i la cooperació entre les institucions, professionals o serveis implicats; davant la necessitat de millorar la detecció i intervenció en les situacions d’infància en risc i millorar la protecció dels infants.
De prioritat per a Iniciativa a l’oblit del PSC
L’any 1993 el Cesc Baltasar i l’Àngel Merino van impulsar la municipalització de les escoles cooperatives: Patufet, Tambor i Fàbregas, un procés que va ser culminant per iniciar el camí cap a la Ciutat Educadora. Les escoles bressol municipals van ser la font de projectes encaminats als més petits i a les seves famílies, com l’Espai Nadó.
L’any 1997 es va crear la Xarxa d’Atenció a la Infància i l’any següent es va crear el Programa Infància i es va constituir el primer Consell d’Infants.
Durant aquests anys Sant Feliu va ser un referent en polítiques adreçades a la infància: Premi Catalunya Educació l'any 2002, atorgat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i premi "Ciutat amiga dels infants", atorgat per la UNICEF i la FEMP l’any 2003. Reconeixements i mèrits aconseguits gràcies a unes professionals i a una decisió política ferma dels governs d’Iniciativa en l’atenció i l’educació de la Infància.
Darrere d’un projecte hi ha persones
Sant Feliu va comptar amb l’esforç i la tenacitat de les persones que des de les escoles bressol cooperatives van iniciar molts anys enrere el camí amb una gran tasca educativa i pedagògica amb els infants. Dones i homes, professionals que van hissar una bandera en el mapa educatiu de la petita infància. La cultura d’infància es manifesta en la manera i els resultats en què una població té cura dels seus infants.
A Sant Feliu ho varem tenir i farem el necessari per tornar a tenir cura dels nostres infants.
No se quines seran les raons que te la regidora per tancar i oblidar aquest treball que a beneficiat a tants i tants infants de la nostra ciutat i a fer la feina dels educadors i educadores una mica més fàcil, però les que van fer que s’organitzés a Sant Feliu aquesta Xarxa, si que les se i les tinc molt clares: una millor atenció als infants de Sant Feliu, sigui quina sigui la seva situació, una corresponsabilització i millor rendiment de tots els implicats en la vida dels nens i nenes...
ResponEliminaEs evident que ens trobem davant d'un pas enrere, com en moltes altres ocasions en les que els "nostres governants” locals ens "sorprenen" amb la eliminació d'un be guanyat per a tota la ciutadania .Els infants no voten, però SON CIUTADANS.
Per cert , sabeu que el proper dia 21 serà el dia internacional dels Drets dels Infants?
Mercè Moral