Jaume Solé bloc d´en Jaume Solé: Compromís amb la memòria històrica

Subscriu-te al bloc

Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dilluns, 18 d’octubre de 2010

0

Compromís amb la memòria històrica


Sant Feliu assoleix un deute històric amb la senyalització del refugi antiaeri del parc Nadal. Una reivindicació del grup municipal d’ICV-EUiA que ha instat a l’equip de govern de l’Ajuntament a complir els acords del ple municipal.

El passat 6 d’octubre es va inaugurar a Sant Feliu de Llobregat la senyalització del refugi antiaeri del parc Nadal, un dels tres que es van construir a la ciutat el 1938 per protegir la població dels bombardejos franquistes durant la Guerra Civil.

La placa commemorativa està situada al passeig central del parc Nadal, prop de la zona de jocs infantils, en el lloc on es troba el refugi antiaeri. També s’ha col·locat un panell informatiu amb un plànol del refugi i documentació relacionada amb la seva construcció. A l’acte hi van assistir el Lluís Aznar i el Salvador Bergoñón, dos santfeliuencs que van participar en la construcció del refugi i amb els que vaig compartir una estona molt emotiva amb molts records d’aquell temps.

La senyalització és una reivindicació d’Iniciativa que ve precedida pel treball del grup municipal, el qual durant els darrers quatre anys hem instat a l’Ajuntament a identificar i donar a conèixer l’existència del refugi com a un element per a la recuperació de la memòria democràtica. Amb aquest element la ciutat recupera un espai de memòria com a part del nostre patrimoni memorial.

En un futur esperem que aquest espai de memòria entri a formar part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, impulsada pel Memorial Democràtic, el qual aplega llocs significatius de la II República, la Guerra Civil, l’exili i la lluita antifranquista.

Espais de Memòria

Una altra iniciativa en la recuperació de la memòria democràtica a Sant Feliu ha estat l’exposició “Espais de Memòria Democràtica de Sant Feliu de Llobregat”, que ha tingut lloc durant el mes de setembre a l’Ateneu Santfeliuenc. Una tasca de treball històric realitzada per la Universitat Social, Lliure, Autogestionada (USLA) amb col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i que ha consistit en la identificació de 12 espais de la ciutat i el recull de testimonis de santfeliuencs i santfeliuenques relacionats amb els espais representatius de la memòria democràtica de la ciutat.

Amb la inauguració de la senyalització del refugi, juntament amb el treball realitzat per la USLA, Sant Feliu disposa d’un important patrimoni de memòria democràtica col·lectiva, que ens ha de permetre difondre i acostar a les escoles els valors de la cultura de la pau.

El refugi del parc

Construït l’any 1938 per la Junta de Defensa Passiva Local, el refugi el parc Nadal tenia una capacitat per a 1.500 persones i ocupava el subsòl del parc al llarg del passeig central. El refugi disposava de tres entrades: una a la plaça de l’Estació, una altra al carrer de Dalt i una tercera al passeig Nadal. Obra de l’arquitecte municipal Climent Maynès, es va construir per donar refugi a la població davant els bombardejos de l’aviació franquista.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.

Escrits relacionats: