Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dijous, 18 de novembre del 2010

Reimpulsem la Xarxa d’Atenció a la Infància


La regidora d’Educació, Maria Tobella, va exposar en el ple municipal de setembre la gradual desaparició de la Xarxa d’Atenció a la Infància de Sant Feliu de Llobregat. De Premi Catalunya d’Educació l’any 2002 a l’apatia de l’equip de Govern del PSC i CiU, amb el tancament de l’estructura municipal i la fugida de professionals en els darrers anys.

Què és Xarxa d’Atenció a la Infància?

La necessitat de treballar transversalment l’atenció a la infància des de diferents àmbits va comportar el naixement del concepte de “xarxa”. Un projecte de coordinació entre professionals dels sectors relacionats amb els infants: com l’educatiu, la sanitat, els serveis socials, el lleure, la policia local; i les famílies i associacions de pares i mares d’alumnes. El treball en xarxa permet coordinar els serveis, els equips professionals i les entitats que treballen amb la infància, fet que possibilita un major aprofitament dels recursos i oferir una atenció de més qualitat als nens i nenes i a les seves famílies amb l’objectiu clar d’aconseguir que els infants creixin sans, feliços i gaudeixin de la seva infantesa; alhora es dóna suport a les seves famílies en la criança i educació dels seus fills i filles, especialment les que més ho necessiten, disminuint les desigualtats d’atenció a l’infant.

Sant Feliu impulsa Xarxa

La Xarxa d’Atenció a la Infància de Sant Feliu es va crear l’any 1997. Constituïda per diferents professionals i entitats de la ciutat que treballen amb les famílies: des d’educadores d’escoles bressol, pediatres, infermeres, psicopedagogs, pares i mares; fins a la policia, escoles, esplais, Càritas, AMPES, serveis municipals, biblioteca, ambulatoris, etc; la Xarxa s’organitzà en grups de treball i òrgans de coordinació amb la finalitat d’aportar experiència i aconsellar a les famílies que ho necessitessin amb l’objectiu de millorar l’educació dels nens i nenes de la ciutat i afavorir la criança dels més petits. Inicialment orientada a nens i nenes de 0 a 3 anys, la Xarxa es va ampliar l’any 2000 als infants fins a 12 anys.

El treball conjunt ha permès, entre altres coses, desenvolupar nous recursos educatius i de salut per donar servei a les necessitats dels infants i de les seves famílies.

Amb la constitució de la Xarxa, Sant Feliu assolia ser un referent en infància i a exportar la seva experiència a altres pobles i ciutats. Les xarxes d’atenció a la infància s’han estès per tot el territori per donar resposta a les necessitats dels infants i les seves famílies i com a un instrument per detectar i tractar els infants en situació de risc social o de maltractament infantil.

Suport a la infància en risc

Un dels sectors més desatesos són els nens i nenes en situacions de risc social o de maltractament. Molts municipis han optat pel treball en xarxa a l’hora d’intervenir en casos d’infància en risc, un model de treball que permet la coordinació i la cooperació entre les institucions, professionals o serveis implicats; davant la necessitat de millorar la detecció i intervenció en les situacions d’infància en risc i millorar la protecció dels infants.

De prioritat per a Iniciativa a l’oblit del PSC

L’any 1993 el Cesc Baltasar i l’Àngel Merino van impulsar la municipalització de les escoles cooperatives: Patufet, Tambor i Fàbregas, un procés que va ser culminant per iniciar el camí cap a la Ciutat Educadora. Les escoles bressol municipals van ser la font de projectes encaminats als més petits i a les seves famílies, com l’Espai Nadó.

L’any 1997 es va crear la Xarxa d’Atenció a la Infància i l’any següent es va crear el Programa Infància i es va constituir el primer Consell d’Infants.

Durant aquests anys Sant Feliu va ser un referent en polítiques adreçades a la infància: Premi Catalunya Educació l'any 2002, atorgat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i premi "Ciutat amiga dels infants", atorgat per la UNICEF i la FEMP l’any 2003. Reconeixements i mèrits aconseguits gràcies a unes professionals i a una decisió política ferma dels governs d’Iniciativa en l’atenció i l’educació de la Infància.

Darrere d’un projecte hi ha persones

Sant Feliu va comptar amb l’esforç i la tenacitat de les persones que des de les escoles bressol cooperatives van iniciar molts anys enrere el camí amb una gran tasca educativa i pedagògica amb els infants. Dones i homes, professionals que van hissar una bandera en el mapa educatiu de la petita infància. La cultura d’infància es manifesta en la manera i els resultats en què una població té cura dels seus infants.

A Sant Feliu ho varem tenir i farem el necessari per tornar a tenir cura dels nostres infants.

1 comentari:

  1. No se quines seran les raons que te la regidora per tancar i oblidar aquest treball que a beneficiat a tants i tants infants de la nostra ciutat i a fer la feina dels educadors i educadores una mica més fàcil, però les que van fer que s’organitzés a Sant Feliu aquesta Xarxa, si que les se i les tinc molt clares: una millor atenció als infants de Sant Feliu, sigui quina sigui la seva situació, una corresponsabilització i millor rendiment de tots els implicats en la vida dels nens i nenes...


    Es evident que ens trobem davant d'un pas enrere, com en moltes altres ocasions en les que els "nostres governants” locals ens "sorprenen" amb la eliminació d'un be guanyat per a tota la ciutadania .Els infants no voten, però SON CIUTADANS.

    Per cert , sabeu que el proper dia 21 serà el dia internacional dels Drets dels Infants?


    Mercè Moral

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: