Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dilluns, 4 de juny del 2012

Tots som iguals davant del fisc


El cinturó estreny però no per a tots igual.

La situació actual fa que moltes famílies ens plantegem molts canvis per poder tirar endavant, és clar, quan hi ha necessitat s’ha de treure d’allà on es pot per arribar al més necessàri. La situació és desesperant i els que tenen més han d’aportar més per tal de garantir els serveis socials, educatius i sanitaris i les necessitats de les famílies més desfavorides.

L’Ajuntament de Sant Feliu s’ha afegit a molts d’altres en una qüestió de sentit comú: redistribuir la riquesa entre aquells que tenen més necessitats. Per atendre aquesta senzilla qüestió de justícia social s’ha aprovat en el ple municipal la petició que l’església catòlica pagui l’impost sobre Béns Immobles (IBI) de les seves propietats. Cal recordar que la institució de l’església catòlica és probablement el major propietari immobiliari de l'estat i no paga cap dels impostos derivats de la propietat i ús dels seus immobles, siguin o no espais de culte, en virtut dels acords amb la Santa Seu de l'any 1979.

Què no som tots iguals? L’Estat per fer front a la crisi ha augmentat l’Impost sobre els Béns Immobles Urbans a tots els municipis però les propietats de l’església continuaran sense pagar impostos.

No entraré a valorar les amenaces que s’han fet des dels estaments religiosos sobre que si han de pagar impostos deixaran d’atendre serveis socials que actualment cobreixen, com si els impostos que deixen de pagar vagin tots a aquesta finalitat. Vejam! el que és just és pagar amb les mateixes condicions que la resta i quant a les obres socials ja les faran els ajuntaments amb els diners recollits: redistribució pública de la riquesa.

L’Ajuntament de Sant Feliu a més demana al Govern l’Estat que derogui els Acords amb la Santa Seu, sobretot els que afecten a temes econòmics, en base a la Constitució i al model d’estat laic.

3 comentaris:

  1. Nadie duda de si la Iglesia efectúa o no acciones sociales; seguro que si. Pero no son gratuitas,¿ de donde sale su financiación : donativos, limosnas, Estado, lo que se recauda por servicios en las Iglesias, etc etc?. Se dice que los centros de culto deben quedar exentos, ¿porqué?. Cuando alguien se casa o bautiza a su hijo ¿no le piden un "donativo"-forzoso?. Están recaudando en el centro de culto. Todo lo que se recauda en centros de culto ¿paga impuestos?. No. Si no tuviesen esos centro de culto, el Estado no pagaría a la Iglesia ¿no?. Para atender las obras de beneficencia que dicen ¿la Iglesia poner recursos propios o de lo que recauda?, si es de lo que recauda, por esos ingresos debe pagar impuestos como los demás ¿no?. Todos los locales de la Iglesia ( la que sea) deben pagar IBI, ya que de una forma u otra tienen ingresos. En cuanto a que si pagan IBI harán menos obras sociales ... ¡¡ pero si lo hacen sin poner un euro de sus recursos, lo hacen con lo de los demás !!. Cuando lo hagan con recursos propios, podemos empezar a discutirlo.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord en el tema de base, és a dir, hem de ser iguals davant el fisc. I el duet concordat del 1979 - Constitució espanyola es carreguen aquest principi (pels qui no estiguin al cas, es van redactar en paral•lel, amb l'excusa-xantatge de posar en un el que ja deia l'altre perquè era un tractat internacional, i a l'altre el que deia l'un perquè, total, si ja ho diu la Constitució..., aconseguint així un dels millors blindatges legals de la història), sobre la base de "l'ampli sentit religiós del poble espanyol i la presència majoritària de l'església catòlica", de la que, per cert, formo part. Ara no entraré en com han canviat les coses, perquè el problema de principi seria el mateix encara que no ho haguessin fet. En tot cas, és aquest Concordat (acord internacional) qui consagra (mai més ben dit) l'exempció d'aquesta mena d'impostos, si no tinc mal entès.
    Començo recordant tot això perquè en aquest tema sensible històricament i actualment, cal ser especialment clar (per tant, agrairé que em feu notar qualsevol cosa incorrecta que digui, especialment les legals), arraconar tòpics i distingir entre com són les coses, com voldríem que fossin i quant costaria canviar-les. Ja he dit com són i com haurien de ser, i donat que caldria canviar el concordat i la constitució alhora, també com costaria canviar-les. Que consti, això no ha de ser un impediment, només és una dificultat, i no la més petita, però cal ser clar des de principi i no prometre per demà el que, en qualsevol cas, seria una declaració de principis i un canvi a mitjà o llarg terme.
    Continuant amb els aclariments, crec que caldria dir també que ser igual per a tots vol dir que, si es retira aquest principi de desigualtat per a l'església catòlica basat en el concordat, encara força edificis quedarien exempts de l'IBI: per exemple, tots els dedicats a activitats socials, ja que passarien a ser considerats com els de qualsevol ONG, que pot obtenir aquesta exempció per no tenir afany de lucre (cas meva tampoc, i pago IBI, però aquest principi està acceptat, i em sembla bé que l'Associació espanyola d lluita contra el càncer, que fa la seva col•lecta aquests dies, Acció Solidària contra l'Atur o Càritas no paguin l'IBI). Ep, si no m'equivoco, que pot ser. Pel que he sentit aquests dies, també els dedicats directament al culte, com sembla que ho estan els dedicats a espectacles esportius (no sé si els consideren ONGs, no lucratius, o tenen un tractament específic...). Per tant, al final quedarien aquells dedicats directament a una activitat econòmica, com sembla lògic (o almenys m'ho sembla a mi), que no tinc ni idea si són gaires o no: almenys a la meva parròquia de Sant Llorenç, a Sant Feliu, ignoro que en tinguem cap, i em vaig passar força anys al Consell Pastoral...però he sentit de propietats de pàrkings etc, potser a la nostra mateixa diòcesi: si n'hi ha, haurien de pagar l'IBI com tothom.
    No em cap tot en un comentari, així que ho parteixo per aquí.
    Xavier

    ResponElimina
  3. (Continua: disculpeu, però no he tingut temps de fer-ho més curt)
    Finalment, un altre petit aclariment: el comentari anterior del Javier, amb qui estic en d'acord en el fons, fa unes quantes afirmacions que crec que precisament desvien el tema: primer, l'església catòlica fa anys (gairebé tants com tinc jo, que són uns quants) que va abolir les taxes per servei (batejos, comunions, casaments), i només demana donatius, és cert que sovint escandalosament, pràcticament forçats, com diu ell: només puc dir que aquesta no és la meva experiència (i no és la legalitat): quan m'he casta, quan s'han batejat les meves filles o han fet la primera comunió, se'm va donar un sobre, se'm van indicar les despeses que implicava l'acte (bàsicament il•luminació, part de les flors i això), es va apel•lar a la meva pertinença a la comunitat parroquial, i se'm va indicar que ho podia dipositar en qualsevol caixeta de les que hi ha al temple. Confesso que no totes les vegades el vaig utilitzar, precisament perquè ja formo part de la comunitat, però això ja és un altre tema. Més en general,el que es recapta en centres de culte, catòlics, evangèlics, sinagogues, mesquites... està exempt d'impostos, com qualsevol altre donatiu: també al sindicat, partit polític, associació de veïns, etc (que jo sàpiga, i em refereixo a donatius, no a quotes establertes, que no sé quin tractament fiscal tenen). Per altra banda, hi ha l'escandalosa aportació anual de l'estat a l'església catòlica, que cap altre grup religiós rep (que jo sàpiga), estigui reconegut o no; però aquesta aportació no es basa en l'existència de centres de culte, sinó novament en el concordat, i fins fa un parell o tres d’anys no es va posar en una situació pseudodemocràtica, en el sentit que l'estat fa de recaptador per a l'església catòlica, però ja no cobreix cap mínim com abans, i només li traspassa el que hagi recollit amb la creueta (que a casa no marquem, per cert), encara que hagi estat a canvi de pujar el percentatge que suposa la creueta.

    Bé, perdoneu el rotllo, però espero que s'entengui el que volia: si estant d'acord en el tema ens podem perdre en una infinitat d'arguments quan no s'utilitzen de forma clara, imagineu-vos la confusió quan es defensen postures diferents.

    Apa, siau,
    Xavier

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: